Eseménynaptár

  Zsáka

  I. világháborús emlékmű

  4142 Zsáka, Szabadság tér 3. 

  Zsáka község I. világháborús emlékművét a községháza előtt állították fel 1926-ban. Az emlékmű 72 hősi halált halt katonának állít emléket, neveiket az emlékmű hátoldalán látható márványtábla őrzi.
  A hátoldalon levő tábla felirata:
  „A világháborúban hősi halált halt zsákai hősök emlékére”
  A felirat mellett az 1914-es és 1918-as évszám olvasható. A felirat alatt olvashatóak az áldozatok nevei, és a nevek alatt újabb felirat látható:
  „Örökké él, ki a hazáért hal”


  II. Világháborús emlékmű

  4142 Zsáka, Szabadság tér 1. 

  A polgármesteri hivatal előtt áll az emlékmű, Kurucz Imre szobrászművész egyik utolsó alkotása. Fényes felületűre csiszolt fehér mészkő ívelt oszlop, alatta durván megmunkált kőtömb, elől síkra csiszolt, rajta nagy méretű, stilizált katonai rohamsisak látható. A kőtömb teteje kettétört "diadalívre" hasonlít, elöl nagy betűkkel vésve" PRO PATRIA" és a zsákai díszes címer. Hátul vésve feketére festve, az áldozatok névsora olvasható. Az alsó kövön az alábbi vésett feketére festett felirat: "II. VILÁGHÁBORÚ ZSÁKAI ÁLDOZATAINAK EMLÉKÉRE"


  Honfoglalás és megmaradás-szoborcsoport

  4142 Zsáka, Szabadság tér 3.

  Zsáka 800 éves fennállása alkalmából felavatták a településen, a községházával szemben levő szoborparkban a „Honfoglalás és megmaradás” elnevezésű szoborcsoportot. A szobrokat a zsákai nemzetközi fafaragó tábor résztvevői készítették.
  A szobrok Szent Istvánt, a hét vezért és a táltost ábrázolják. A szoborparkot úgy alakították ki, hogy középre került Szent István alakja, mely körül félkörívben helyezkedik el a többi alkotás. Szent István mögött a vérszerződést szimbolizáló alkotás kapott helyet.
  A Nemzetközi Csicsói Fafaragó- és Festőtáborban kárpátaljai, felvidéki, erdélyi és anyaországi magyar, szlovéniai fafaragók vettek részt a június 1-jétől 12-ig. Az avatásra az államalapítás ünnepén került sor.


  Rhédey-kastély

  4142 Zsáka, Bethlen Gábor út 18.
  Tel.: 06-30/524-5445
  E-mail: info@rhedeykastely.hu
  Honlap: http://www.rhedeykastely.hu

  A kastély az egyetlen Rhédey-emlékhely Magyarországon, 1858-ban gróf Rhédey Gábor építtetett és birtokolt családjával és leszármazottaival 1945-ig. Bástyaszerű elemekkel díszített formájával hívja fel magára a figyelmet. Rhédey Gábor 1897. április. 21-én bekövetkezett halála után a család férfi örökös nélkül maradt, így Rhédey Erzsébet, férje nevén Paksy Józsefné birtokolta a kastélyt. 1908-ban gróf Almásy Imre vásárolta meg, de 1916 táján már báró Vay László tulajdonában tudjuk. Az első világháború utolsó éveiben hadikórházként működik. 1944-ben államosítják, a főépületet a pártok, a melléképületeket a helyi földművelő szövetkezet használta.
  A kastélyt hajdanán angolpark és arborétum vette körül, amelynek mára már nyomai sincsenek. Az egykori nyolcholdas parkban ma községi sportpályák, valamint a 99 férőhelyes óvoda található. A kastélyban jelenleg könyvtár és kiállítóterem működik. Nemrégiben nyerte el mai formáját.


  Zsákai Görögkeleti templom

  4142 Zsáka, Kossuth u. 15. 

  A félköríves szentélyzáródású, késő barokk stílusú templom a telek hátsó részén, a korábbi fatemplom helyén épült 1791-ben. Romantikus stílusban átalakították 1869-ben. Belső kialakítása a környék szokásait követi, padjait a családok maguknak készítették.


  Zsákai Református Egyházközség temploma

  4142 Zsáka, Felszabadulás út 10. 

  A mai síkmennyezetes késő barokkstílusú templom 1784-ben épült. Többször átalakították, felújították. Tornyát megmagasították 1884-ben. A szószéket kicserélték és első orgonáját kapta 1862-ben. A mai 1911-ből való orgonáját Angster József átépítette 1924-ben.