Eseménynaptár

  Váncsod

  Bihari-legelő Természetvédelmi Terület

  Berettyóújfalu, Mezőpeterd, Váncsod háromszögben fekszik

  Túzok, ugartyúk, aranylile, nagy goda. Ürmös-szikes gyep, sziki kocsord, ligeti zsálya, legyezőfű. Tájképi érték.


  Petőfi Sándor szobor

  4119 Váncsod, Kossuth u. 91. 

  Váncsodon, a Petőfi Emlékkönyvtár portrédomborműve volt az első szobrászati alkotás, amit 1973-ban avattak, a könyvtárépülettel együtt. Nemrég a könyvtár épületének felújításakor nagy gondot fordítottak az alkotás felújítására, megtisztítására is. Borsos Miklós alkotása.


  Szent István-emlékmű

  4119 Váncsod, Kossuth utca- Kun Béla utca sarok

  Váncsod is egy egészen kicsi falu a megye délkeleti részén, a román határ közelében.
  A Szent István mellszobor a református templom mellett kapott helyet, amely egyben emlékhely is, az augusztus 20-i alkotmány-napi ünnepségeknek helyszíne. Ez az egyetlen szobor a településen. A lakosok főként református vallásúak.
  Győrfi Lajos mellszobrot alkotott Szent Istvánról, és háttérként ívesen, a román kori építészetre emlékeztető falrész került.


  Váncsodi Református Egyházközség temploma

  4119 Váncsod, Kossuth u. 49. 

  Az 1595-ben alakult református gyülekezet 1791-ben építette fel késő barokk stílusú templomát. A vályogfalú épületet 1802-ben és 1806-ban téglafalazással erősítették meg. Tornya szintén a századfordulón épült, melyet 1883-ban megmagasítottak. Orgonáját Barankovics János építette 1927-ben. Itt található a település legrégibb és legbecsesebb emléke egy 1649-ból származó ezüst kehely, melyet Literáti Szegedi Lukács készített.