Eseménynaptár

  Szentpéterszeg

  I. és II. világháborús emlékmű

  4121 Szentpéterszeg, Kossuth u. 45.

  Ez az emlékmű a kb. ezer fős falu központjában található. Roppant célszerű módon, az 1848-as, az első, és második világháborús hősöknek is emléket állít. A református templom belső terében helyeztek el emléktáblát az 1920-as évek végén, először. Az a tábla ma is ott látható.


  IV. Béla szobra

  4121 Szentpéterszeg, Kossuth u. 36. 

  A Szentpéterszegi barokk stílusú református templom előtt áll IV Béla király egész alakos bronzszobra.
  IV. Béla Árpád-házi király 1206-tól 1270-ig Magyarország uralkodója volt. Az ő nevéhez fűződik a tatárjárás utáni ország újra építése, ezért a második honalapítóként is tekinthetünk rá.
  Részlet Prokai Gábor, a Képzőművészeti Lektorátus főosztályvezetőjének avatóbeszédéből: ' A szobor egy szimbólumrendszer: a kősziklák, amiből az oszlop kiindul, azt a munkát kívánják jelképezni, ahogy IV. Béla egy tatárdúlás után a porban heverő országot újra elindította népének továbbélése útján. Az oszlop a tagozattal és a faragással a templom formaalakításának a jeleihez igazodik. IV. Béla király 180 cm magas bronzszobra áll a talapzaton, fején halotti korona, a jobb kezében kard mintegy keresztként letéve, amely több jelnek a kódolását is jelentheti: kard, amely erőt és méltóságot is jelent, de jelenti annak a több mint egymillió magyarnak az áldozat keresztjét is, akik elpusztultak. Erre utal a halotti korona is a fejen és az arc, amely megtörve bár, de hitben erősen tett fogadalmat arra, hogy ezt az országot felépíti. Ez a gesztus, mely a szívre tett kézben mutatkozik....'


  Szentpéterszegi horgásztó

  4121 Szentpéterszeg, külterület

  A horgásztó Szentpéterszeg település déli oldala és a Berettyó folyó között helyezkedik el. Megközelíthető, Berettyóújfaluból busszal, illetve gépkocsival. Területe 2 hektár. A tóban lévő halfajok: ponty, amur, csuka, süllő, kárász, keszeg.


  Szentpéterszegi Református Egyházközség temploma

  4121 Szentpéterszeg, Kossuth u. 39.

  A régi település központjában az 1790-ben késő barokk stílusban épült református templom áll, IV. Béla király szobrával.


   

  Szentpéterszegi tájház

  4121 Szentpéterszeg, Dózsa György u. 1.
  Tel.: 06-54/416-835
  E-mail: sztpfaluhaz@freemail.hu
  Honalp: sztpfaluhaz@gmail.com

  Az épületben található minden bútor és berendezés az eredeti állapotában tekinthető meg, mint például a jellegzetes parasztkonyha helyiség. Az agyagföldből készült vertfalú zsellérház a múlt század elején épült, egyszerű nyeregtetős, csonkakontyos nádfedeles, háromosztatú ház, kemencével, korban és stílusban.