Eseménynaptár

  Kismarja

  I. és II. világháborús emlékmű

  4126 Kismarja, Bocskai u. 20.

  "Az I. világháborús hősi emlékoszlop az elesettek névsorát tartalmazza. Magas talapzaton műkő szobrot látunk, amelyet valamelyik műkőüzem készíthetett 1938 körül. az életnagyságúnál nagyobb szobor hajdú vitézt mutat be, jobbjában kard, baljánál országcímer pajzsa. A kosztümösség mellett a felirattal is archaizált a készítő, a "Pro Deo et Patria" ugyanis Bocskai jelszava volt. Itt, szülőhelyén még a XX. században is eleven volt kultusza."
  Forrás: Sz. Kürti Katalin: Köztéri szobrok és épületdíszítő alkotások Debrecenben és Hajdú-Biharban, 1977 (151-152. p.)

  Az alkotás címoldalára felkerültek a második világháborús áldozatok nevei is.
  1938-ban állították fel, Poroszlai János és a Debreceni Műkőgyár alkotása.


  Kismarjai református templomkert

  4126 Kismarja, Bethlen Gábor u. 3. 

  A templomkert botanikai és történelmi szempontból is említésre méltó. A templom körül álló 16 ezüsthárs átlagos kerülete közel két méteres, magassága meghaladja a 20 métert. A helyi védettséget élvező fák árnyékában találjuk Bocskai István mellszobrát, illetve az I. Világháborús emlékművet. A talapzatán elhelyezett márványtábla pedig a II. Világháborúban hősi halált halt kismarjaiaknak állít emléket.


  Kismarjai Református Egyházközség temploma

  4126 Kismarja, Bethlen Gábor u. 3. 

  A Kismarja főterén található, középkori alapokon barokk stílusban újjáépített, 1805-ben felszentelt református templomban került feltárásra a Bocskai család kriptája és temetkezési helye is. A bástyaszerű toronyban ma is használatban áll a történelmi jelentőségű Bocskai-harang, melyet 1616-ban öntöttek és a Bocskai által adományozott mezővárosi pecsét díszíti. A templomot védett hársfasor öleli körül. A templom bejelentkezéssel látogatható.


  Tájház

  4126, Kismarja Petõfi u. 60.
  Tel.: 06-54/419-081
  E-mail: info@kismarja.hu