Eseménynaptár

  Furta

  1956-os emlékmű

  4141 Furta, Petőfi út 

  Furta központjában, áll az emlékmű, 2017. október 23-án avatták fel. Juha Richárd szobrászművész alkotása, a budapesti szobor másolata.
  175 centiméter magas mű egy tört faktúrájú, süttői kő talapzaton áll, és az ’56-os „pesti srác” alakját örökíti meg"


  Furtai Református Egyházközség temploma

  4141 Furta, Templom u. 6. 

  A faluba látogatóknak feltétlenül érdemes megnézni a 37 méter magas neoromán stílusú tornyával tekintélyt keltő református templomot. A régi templomok helyén és helyett 1815 és 1827 között épült a mai templom, amelyhez 1872-ben készült az impozáns torony. Az 1991-ben felújított templom nemes egyszerűségében is méltóságteljesen magaslik környezete fölé fehér falaival, csúcsos tornyával, a falu nyugati részén a községháza és az iskolák szomszédságában. Három harangja van, amelyeket Szlezák László öntött 1924-ben 594, 301 és 176 kg-os súlyokban Budapesten.


  Furtai Szent László római katolikus templom

  4141 Furta, Táncsics u. 125.

  A barokk stílusú, provinciális templomot 1782-ben Fáy Ferenc váradi kisprépost építtette, és 9 évvel később, 1791-ben felszentelték Szent László tiszteletére.
  Barokk főoltárát és szószékét egy olasz mester készítette, míg klasszicista mellékoltára a XIX. század elejéről való. A gazdagon tagozott templom orgonáját Kiszel István debreceni mester építette. A templom, és a mellette található parókia műemléki védelem alatt áll. Kertjében a keresztre feszített Jézus áll.


  Helytörténeti kiállítás

  4141 Furta, Petőfi u. 1. 

  A községháza jobb oldalán, az egykori általános iskola épületében rendezték be a település helytörténeti gyűjteményét, melyet a falu lakosainak adományaiból pályázati pénzből hoztak létre. A kiállításon a régi paraszti életbe kapunk betekintést, így a szövés, fonás, kenyérsütés eszközeit, a paraszti élet szerszámait, eszközeit, konyhájának cserépedényeit tekinthetjük meg.
  A helytörténeti kiállítás másik része a Polgármesteri Hivatal Dísztermében található állandó kiállítás, melynek keretében a híres furtai hímzést tekinthetjük meg.