Eseménynaptár

  Esztár

  I. világháborús hősi emlékmű

  4124 Esztár, Árpád u. 21.

  Debreczeny Tivadar (tervező)
  Debreceni Műkőgyár (kőfaragó)
  A településen a másodikként állított emlékmű az első világháborús hősök tiszteletére készült.A műkőből készült emlékmű obeliszk részét szürke festékkel festették le. Később, a második világháború után egy hasonló oszlopot állítottak a második világháborús áldozatoknak, a templom másik sarkához.


  II. világháborús emlékmű 

  4124 Esztár,  Árpád u. 21.

  Egymás mellett áll a református templom előtt, annak kertjében két emlékmű.  Az első világháborús és a második világháborús emlékmű. Ez utóbbit a rendszerváltás körül állíthatták. Leutánozták az előző emlékmű formáját és stílusát, és a második világháborúban elhunyt lakosoknak, személyeknek, katonáknak erre az emlékműre írták fel a nevét.


  Esztári Református Egyházközség temploma

  4124 Esztár, Árpád u. 21.

  Hajdú-Bihar 2. legnagyobb református temploma, a községbe látogatók egyik kedvelt látogatási színhelye. A hagyomány szerint 9 településről látszó 42 m magas hófehér tornyú temploma 1887-88-ban épült Irinyi Sándor pécsi reáliskolai tanár tervei alapján eklektikus stílusban Kovács Dániel lelkipásztor itt eltöltött szolgálatának 51. évében. A hűséges templomépítő prédikátor a helyi református temetőben nyugszik. A templom bejárata fölötti karzaton Friedl Lipót által épített orgona található, mely jelenleg felújítás alatt áll. A toronyban két harang szolgál. A kisebbet (250 kg-os) Thúry János öntötte 1888-ban Budapesten, a nagyobbat (509 kg-os) Szlezák László 1924-ben ugyanott.


  Erdődy Kúria

  4124 Esztár, Árpád u. 42.

  A kastély építéséről készült írásos dokumentumokból kiderül, hogy Erdődy László birtokos tulajdonában volt az épület (1804). Később 1840 körül Szunyogh család tulajdonát képezi. 1915-ben Incze Lipót vásárolja meg. Az 1940-es évek elején meg kellett válnia birtokától. Egészen 1990-ig a Nagyközségi Közös Tanács volt a kastély gazdája. Előbb iskolának, majd konyhának, végül a sportegyesület öltözőjének használták. Közben az épület állaga egyre rosszabb lett és teljes pusztulás veszélye fenyegette. A rendszerváltás után az Esztári Polgármesteri Hivatal nem hagyta, hogy a kúria az idő martalékává váljon és 1992-be segítség nélkül saját erőből (12 millió forintért) felújította. Az alsó tagozatos gyerekek kaptak itt helyet és jelenleg is itt folyik az oktató nevelő munka. Az épületen minden évben végezni kell valamilyen felújítási munkálatot, ami több százezer forintba kerül.


  József Attila szobor

  4124 Esztár, Kossuth u. 1. 

  József Attila mellszobrát a róla elnevezett művelődési ház előtt helyezték el. 1972-ben állították fel, Radó Károly szobrász alkotása.


  Milleniumi emlékmű

  4124 Esztár, Kossuth u. 1. 

  Milleneumi emlékmű Esztárban, a Művelődési Ház előtt áll. Az obeliszk rózsaszín márványból készült. 1896-ban állították fel, Gerenday A. és fia szobrász társaság készítette.


  Nagyszék-tó

  4124 Esztár, Bocskai u. 

  A falu nyugati határában található a helyi természeti értékként nyilvántartott, értékes madárfaunával rendelkező Nagyszék- tó. A helyi jelentőségű védett terület megjelenésében, társulásaiban nagyon hasonlít a Hortobágy élővilágára. A sekély, tápanyagban gazdag vize kiváló táplálkozási és pihenőhelyet nyújt számos madárfajnak. Megfigyelhetőek itt a nyílfarkú, kanalas és kendermagos récék is, a nagykoda, gulipánt és még számos ritka faj. A természetjárók kedvelt helye ez.


  Tájház

  4124 Esztár, Széchenyi u. 47.

  Tájház - közösségi tér – az alapítvány fenntartásában működik: hagyományőrző-, népművészeti ,- tevékenységek, vásár, kézműves tábor helyszíne, szervezetünk más rendezvényeihez is kapcsolódik kemencés ételek készítésével, önálló és kapcsolt rendezvény helyszínként évente 600-700 látogató fordul meg itt.
  Esztár tájházát 2008 tavaszán nyitották meg. A háromosztatú, középparaszti lakóház helyiségeit, csonkakontyos nádfedelét, faoszlopos tornácát és deszkakerítését ezt megelőzően állították helyre, és rövid idő alatt annyi berendezési és használati tárgy gyűlt össze a településről, hogy szinte hiánytalanul be is tudták rendezni a tájházat.
  A régi paraszti élt eszközeit, használati tárgyait és életvitelét mutatja be.